”Ingången och utgången till din hälsa och dina sjukdomar är din mun”
Hur förvirrad blir man inte av alla trender kring vad man ska äta eller inte äta för att vara i balans. Idag finns det ett stort behov av kunskap om hur man själv kan hjälpa till att skapa en läkande balans med hjälp av maten vi äter och våra rutiner. Detta med tanke på att mag- och tarmproblem är ett av de vanligaste kroniska problem i vårt samhälle i dag.
Vad, var, när och hur du äter
- Vad äter du:
Viktigaste är att välja mat som är färsk, vanligtvis kokt, smakrik och lättsmält mat, den bör vara säsongsbetonad. Undvika att äta överbliven, bearbetad eller förädlad mat.
Färska, naturliga livsmedel ger mycket energi, vitaminer och mineraler med lägre fetthalt.
Drick örtteer, mjölk, vatten (med honung, citron eller lime juice), frukt och grönsaksjuicer.
Blanda inte för många matvaror på en måltid och ät livsmedel som kompletterar varandra i smaken. Det är också viktigt att äta enligt din konstitution, vata, pitta eller kapha.
- Var äter du:
Sitter du i en stimmig miljö med mycket ”prat” eller andra störande oljud som fläktljud, bil ljud, musik, tv. Allt påverkar oss och speciellt en person som har Vata som dominans.
- När äter du:
Undvik att äta när du är upprörd eller arg. Ät när du är hungrig, skilj på hunger och sug och lämnar minst fyra timmar mellan måltiderna. Det är bäst att upprätta en regelbunden rutin, lunch ska vara den största måltiden på dagen. Detta beror på att kraften i matsmältningen korrelerar med rörelsen av solen. När solen är på topp på himlen (lunchtid), är matsmältningen som starkast.
Ät inte tung mat på kvällen, elle två timmar innan du går till sängs. Låt magen vila en till två gånger i veckan med en soppdag.
Hur äter du:
- Ät i ren, lugn och trevlig omgivning, och koncentrera dig helt på den mat du äter. Tugga maten ordentligt. Om du känner dig trött eller tung efter en måltid är det ett tecken på felaktigt ätande t.ex. att du har fyllt magen för mycket så att inte maten kan brytas ned ordentligt.
Mat är bränsle som vi bygger vår kropp med och inom ayurvedan ska du äta efter din kroppspersonlighet (dosha). Enligt ayurveda så beror de flesta sjukdomar helt eller delvis på försämrad matsmältning. Inom ayurveda talar man om de fyra agni (matsmältningseldarna). För att hålla agni vid liv så bör man inte äta förrän man är hungrig, att skilja på hunger och sug. Naturligtvis gäller inte det om man har någon form av ätstörning där obalanserna slagit ut den naturliga förmågan att känna hunger.
Att äta under stress innebär både att hungersignalerna oftast är satta ur spel och att stresshormonerna bromsar matsmältningsprocessen. Då spelar det ingen roll hur vällagad och ekologisk mat du äter för du kommer inte att kunna ta tillvarata maten på bästa sätt.
Med ayurvedans kunskap får du förståelse för hur just du ska äta. Vissa människor är snabba, kvicka, föränderliga och kan förbränna hur mycket mat som helst. Andra vill ha ett lägre tempo, är mer förnöjsamma och får alltid hålla igen med maten då de ständigt tenderar att gå upp i vikt. Att äta med inspiration från ayurvedan innebär att äta den mat som passar just dig bäst.
Mat är din medicin, din livsstil är din terapi”